Szabályismeret fontossága

Az ultimate mérkőzéseken nincsenek bírok, és a szabályok betartásáért, a tiszta játékért és a vitás helyzetek kezeléséért maguk a játékosok felelősek. Épp ezért fontosnak tartjuk, hogy a sportolóink ne csak ismerjék a szabályokat, hanem azokat alkalmazni is tudják. A sportággal való ismerkedés szakaszában ez nem könnyű feladat, de a csapatvezetők és a tapasztaltabb játékostársak igyekeznek ebben segítséget nyújtani a kezdőinknek. Ez első néhány hónap után már reális elvárás, hogy a sportolóink legalább alap szinten tisztában legyenek a játék közben leggyakrabban előforduló, szabályismeretet igénylő helyzetekkel. Például a honnan kell folytatni a játékot, ha a korong elhagyja a pályát, vagy pontszerzés történt-e, ha az elkapó a zónavonalra érkezik. Az egyéni fejlődés következő szakaszában az is lényegessé válik, hogy a sportolók magabiztosak legyenek a szabálytalanságok behívásában, a ritkábban előforduló helyzetekre vonatkozó szabályok ismeretében, és a viták kezelésében.

Szabálykönyv

Az aktuális szabálykönyv fordításán a hazai szövetség dolgozik, de még nem készült el, ezért egyelőre csak angol nyelven elérhető. A szabálykönyv értelmezésében segítséget nyújthat a szabálykönyv 2017-es magyar verziója, de a használata során vegyétek figyelembe, hogy voltak szabályváltozások.

Aktuális szabálykönyv angol nyelven Aktuális szabálykönyv angol nyelven Régi szabálykönyv magyarul Régi szabálykönyv magyarul

Rendszeres vizsgázás

A sportolóinktól elvárjuk, hogy évente egyszer szabályismereti vizsgát tegyenek a WFDF által erre a célra létrehozott online felületen. A csapathoz újonnan csatlakozó játékosoknak hat hónap után kell alapszintű vizsgát tenni, a tapasztaltabb csapattagoknak pedig évente kell letennie az emelt szintű vizsgát.

WFDF ID

A szabályismereti vizsgázáshoz minden játékosnak rendelkeznie kell egy WFDF ID-nak nevezett azonosító számmal. Aki korábbi években már vizsgázott, annak már van ilyen azonosítója, a többieknek pedig az alábbiak szerint kell létrehoznia.

– A https://rules.wfdf.org/login oldalon be is tudtok lépni a profilotokba, és a „my account” gombra kattintva elő tudjátok hívni a userID-t. Ha nem tudjátok a bejelentkezéshez szükséges username vagy password adatot, akkor a login oldalon a “forgot your username” és/vagy a “forgot your password” linkre kattintva tudtok újat kérni. (Korábban előfordult az, hogy aki emlékeztetőt kért, annak a levelező rendszerének a spam fiókjában landolt a levél, szóval ha nem jön néhány percen belül emlékeztető, akkor ott keressétek.)

– Akinek nincs még ilyen ID-ja, kérjük, kattintson a https://rules.wfdf.org/signup linkre, és hozza létre a profilt. A létrehozáshoz a neveteket és az e-mail címeteket kell megadni, a többi adat nem kötelező. Regisztráció után a „my account” gombra kattintva elő tudjátok hívni a userID-tokat.

Teszt

A vizsgát a WFDF rules accreditation rendszerében lehet letenni. Miután a https://rules.wfdf.org/login  oldalon beléptek, az “accreditation” menüpontra kell kattintani, erre feljön egy oldal, amely két szabályismereti tesztet kínál fel, a standard és az advanced verziót. Akik kevesebb, mint hat hónapja csatlakoztak a csapathoz, azoknak a standard vizsgát (10 kérdés) kell eltennie, mindenki mástól az advanced szintet (50 kérdés) várjuk el. Szánjatok rá legalább másfél órát. A tesztet akárhányszor el lehet kezdeni, és közben lehet használni segédanyagot.

Oklevél

A sikeres vizsgázást követően a rendszer automatikusan létrehoz egy oklevelet (certificate), amelyet a „my results” menüpontban tudtok letölteni.