Történeti áttekintés

timeline_pre_loader
A korong megjelenése

1871

William Russel Frisbie 1871-ben költözött az amerikai Bridgeport városába, hogy pékséget alapítson és működtessen. 1958-ra az általa létrehozott üzem naponta 80 000 süteményt készített, és minden egyes megrendelést korong alakú lemeztálcákon szállítottak. 1920-ban a szomszédos Yale egyetem diákjai kezdték el a korong tálcákat egymás között dobálni, és mint sporteszközt használni.

1955

Hamar rájöttek, hogy ha a fémet műanyagra cserélik, akkor a sport szempontjából sokkal jobb tulajdonságú korongokat kapnak. A második világháború után Fred Morrison forradalmasította a frizbi piacot műanyagból készült “tálcáival”, majd 1955-ben a Wham-O koronggyártó céggel együtt elkezdték a tömeggyártást.
A szabályok kialakulása

1967

Az ultimate frizbi gyökerei 1967 nyaráig nyúlnak vissza. Joel Silver és David Leiwant frisbee futball néven új csapatjátékot hoztak létre a New Jersey-ben található Maplewood Columbia főiskoláján.

1972

Az első főiskolák közötti ultimate meccset 1972. november 6.-án játszottak, és a 70-es évek végére a csapatsport ismert volt Amerika-szerte. Az akkori szabályok nem kötötték meg, hogy csapatonként hány ember lehet egyszerre a pályán, néha 20-30 ember is volt egy csapatban és a koronggal futni is lehetett. A 70-as évek végére a kosárlabdából, jégkorongból és más sportágakból átvett módosításokkal kialakult a játék mai formája.
Frizbi Magyarországon

1992

1992 tavaszán egy amerikai házaspár, Bob Flynn és Yvonne Wittmann érkezett Ózdra. Mindketten tanárok voltak, és a város gimnáziumában kezdtek el tanítani. Az egyik szünetben röpcédulákat osztogattak, melyen a frizbit mint csapatjátékot hirdettek, edzések időpontja és pár szabály volt még rajta. 10-15 lelkes diák összeállt és elmentek az első edzésre, amelyet Bob tartott, és ott is ragadtak. Ezzel a lendülettel meg is alakult az első magyar frizbi csapat, amely UFÓzd (Ultimate Frisbee Ózd) néven vált ismertté.

2004

Debrecen egén pedig 2004-ben jelent meg az első, frizbiként azonosított repülő objektum, de ez már egy másik történet… ami, itt olvasható.