Gyökerek

A FreeBees 2004 tavaszán alakult, köszönhetően négy vállalkozó kedvű hallgatónak a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karáról. Az alapító atyák illetve anyák egyike, az ózdi származású Érsek Kitti már korábban megismerkedett a korong dobásának művészetével, és ő volt az, aki megfertőzte Debrecent is a frizbi lázzal. Mára Debrecen egyike azoknak hazai városoknak, amelyekben a legaktívabb frizbis közösségi élet zajlik. A FreeBees többszörös magyar bajnok az ultimate frizbi szabadtéri és terem változatában felnőtt és junior kategóriában egyaránt, de zajlott már itt Ifjúsági Európa Kupa, és a városnak van disc golf parkja is.

Szervezeti háttér

A csapat tagjai 2007-ben hozták létre a Debreceni Frizbi Sportegyesületet (DFSE), hogy intézményes formában szervezék tovább a helyi frizbis életet. Ma már több általános és középiskolában is jelen van a frizbi, és az Egyetemen 2015 óta felvehető tantárgy testnevelés óra keretében. A DEAC frizbiszakosztálya 2021. év végén jött létre, és a DFSE-vel együttműködésben dolgozik a helyi frizbis élet fejlesztésén. A DFSE a sportág népszerűsítésével, utánpótlásneveléssel, versenyek szervezésével foglalkozik, míg a DEAC szakosztály a felnőttkorú játékosok számára biztosít edzési és versenyzési lehetőséget. Ez így egyfajta akadémia rendszer. Nincs ugyan ilyen jellegű megállapodás a két szervezet között, de az alap elképzelés mégis az, hogy a DFSE megismerteti a sportot minél több fiatallal, és a DEAC felé tereli a felnőttkorba lépő, magasabb szinten is versenyezni vágyó játékosokat.

FreeBees közösség

A DEAC frizbiszakosztálya megtartotta a FreeBees megnevezést, és a felnőtt debreceni csapat a DEAC FreeBees név alatt vesz részt a hazai és külföldi versenyeken. Ez a fajta ragaszkodás a gyökerekhez leginkább arra vezethető vissza, hogy a FreeBees tagjai már a csapat megalakulástól kezdve nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre. Ennek köszönhetően a FreeBees család ma már egy többgenerációs baráti közösség, amelyben a tagok nem pusztán csapattársak, hanem számíthatnak egymásra a pályán kívül is. Gyakran előfordul, hogy a tagok a pályán kívül, az élet egyéb területein, például költözködés során, továbbtanulásban vagy munkakeresésben is segítik egymást. Sőt az egykori játékosok évekkel a korong szögre akasztása után is szívükön viselik a csapat sorsát, nemcsak követik a csapat fejlődését, hanem tevőlegesen is hozzájárulnak a közösség épüléséhez, ki-ki a saját szakterületén és lehetőségeihez mérten. Többen anyagilag is támogatják a fiatalok számára létrehozott ösztöndíj programot, mások pedig kisbusz kölcsönadással, vagy épp grafikai feladatok ellátásával segédkeznek. E kötődés jól mutatja, hogy a FreeBees szellemiség sokak számára fontos értékeket hordoz. Leginkább talán a nyitottság, elfogadás, az ellenfél és a tiszta játék tisztelete azok az alapgondolatok, amelyek mentén a legjobban megragadható, hogy mit jelent FreeBeesnek lenni.

Céljaink

Közösségünk az alábbi célokat követve szervezi működését:

  • a repülőkorong sport népszerűsítése és folyamatos utánpótlásának biztosítása,
  • a korongsportok és művelőinek érdekvédelme, képviselete, valamint
  • a sportág szakmai színvonalának emelése, fejlesztése.

E célok eléréséhez vezető utat a klub által képviselt alapértékek jelölik ki. Ezek az értékek meghatározzák közösségünk küldetéstudatát és vízióját is egyben.

Alapvető értékeink

Szemléletmódunkat leginkább az alábbi alapértékek határozzák meg:

  • elfogadás: Fontosnak tekintjük a kezdő vagy kevesebb tapasztalattal rendelkező játékosok felhozását, a lehetőségteremtést.
  • összetartás: Hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre. Törekszünk rá, hogy edzéseken túl és a versenyen kívül is olyan baráti közösséget alakítsunk ki, melyben a tagok számíthatnak egymásra.
  • több, mint sport: E sportágon keresztül olyan területeken is fejlődhetünk, amelyek nem csak a sportban, hanem az élet egyéb területein is hasznosíthatunk.
  • hobbi és versenysport egyensúlya: A versenyszerűen és a hobbi jelleggel sportolók számára is igyekszünk teret engedni. Nem élsportolóként, hanem sportemberként tekintünk magunkra.
  • sportszerűség: Spirit of the Game

Küldetésünk

Küldetésünknek tekintjük, hogy a debreceni frizbisek számára biztosítsunk fejlődést ösztönző közeget a szabadidő eltöltésére és a jó közösségi élmény megélésre. E közben teremtsünk lehetőséget arra, hogy sportolók sikerélményeket érhessenek el a versenyzésben, a szervezésben és a sporthoz kapcsolódó egyéb területeken. A klub egyéb érintettjeinek figyelmét hívjuk fel a Spirit of the Game szemléletmódra, a sportszerűség és az elfogadás fontosságára, illetve a vitarendezés és konfliktuskezelés hatékony formáira. Ezáltal járuljunk hozzá a helyi közösség fejlődéséhez a sport, az oktatás és a kultúra területein.

Víziónk

Arra törekeszünk, hogy a debreceni frizbi csapatok a távolabbi jövőben is győzelmi esélyekkel vegyenek részt országos és nemzetközi bajnokságokon. Igyekszünk több divízióban (például junior és női) is versenyzési lehetőséget teremteni a helyi sportolók számára. Jövőképünk része továbbá az, hogy a klub kimagasló nemzetközi eredményekkel is rendelkező sportszervezetté és elismert utánpótlásközponttá váljon a régióban, továbbá aktívan működjön együtt a helyi oktatási intézményekkel és sportintézményekkel.