Csapatunk 2004 tavaszán alakult, köszönhetően négy vállalkozó kedvű hallgatónak a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Karáról. Az alapító atyák illetve anyák egyike, az ózdi származású Érsek Kitti már korábban megismerkedett a korong dobásának művészetével, és ő volt az, aki megfertőzte Debrecent is a rohamosan terjedőnek koránt sem mondható frizbi lázzal.

Legenda

2004 tavasza

A legenda szerint Kitti egy nap koronggal felfegyverkezve érkezett meg Kormos tanár úr statisztika előadására, ezért az óra előtt többen elkérték tőle a diszket, és rákérdeztek, miért járkál egy tányérral a kezében. Hősnőnk magában mosolyogva mesélte el, hogy ő bizony egy ultimate frizbi nevezetű sportot űz, és épp az országos bajnokságra készül városa csapatával. Hogy nyomatékot adjon szavainak, elmagyarázta az alapvető szabályokat, majd a hitetlenkedők kedvéért be is mutatott néhány dobást. Mindennek persze az lett a következménye, hogy Kittó és még jó páran elkéstek az óráról, de a rettegett nevű, már említett tanár úr annyira abszurdnak tartotta a késésre felhozott magyarázatot, hogy megrovó szavak helyett, ő maga is kipróbálta a korongot. A történet ismerői hajlamosak kihagyni a meséből, hogy Kittinek elsőre nem sikerült a szigorlata. Hogy az említett késésnek mindehhez mennyi köze volt, a kar statisztika tanáron kívül nem sokan tudják a választ.

Csapatalapítás

2004 ősze

Miután az első azonosítatlan repülő objektum feltűnt Debrecen légterén, Kittó néhány haverja – Kingi, Patya, Béca és Fogyi – úgy döntöttek, hogy megnézik maguknak, hogyan is zajlik egy ilyen verseny. Elkísérték hát barátnőjüket az országos bajnokság helyszínére, és végül annyira megtetszett nekik a játék, hogy még a nyár folyamán csapatot verbuváltak, 2004 őszén pedig már részt is vettek életük első tornáján. Természetesen a fiatal alakulat nem sok eséllyel indult neki a versenynek, pedig a szervezők, figyelembe véve a csapat korát és képességeit, a női mezőnybe sorolta be a lelkes kezdőket, tudván, hogy fiúk is vannak a társaságban. A nem éppen bíztató előjelek, és a női mezőnyben is valószínűsíthető csúfondáros vereségtől való félelem ellenére a csapat megnyerte első mérkőzését, és bár később beleszaladt néhány nagyobb pofonba, végül harmadik helyen, azaz dobogón végzett. Az akkori csapattagok ehhez csak halkan vagy egyáltalán nem fűzik hozzá, hogy négy csapat közül érték el ezt a sikert.
Versenyszervezés

2005 tavasza

Az első pozitív élményeket követően a debreceniek több tornán is részt vettek, sőt jogot szereztek rá, hogy ne csak a hölgyek mezőnyében próbálják ki magukat. A sport magyarországi őshonában, Ózdon, majd Piliscsabán is feltűnt a szárnyát bontogató csapat, majd 2005 tavaszán, tehát kevesebb, mint egy évvel a megalakulást követően – az akkor már FreeBees névre keresztelt klub – elvállalta az Országos Teremfrizbi Bajnokság megszervezését. A rendezvény nagy sikert aratott frizbis berkekben, és azóta is éves rendszerességgel Debrecen ad otthont e rangos tornának. Röpke egy-másfél év alatt tehát Debrecen is szerves részévé vált a magyar frizbiéletnek, és ezzel beírta magát az ultimate történelem magyar nagykönyvébe.
Egyesületté válás

2007 ősze

A szervezettség következő lépcsőfokát 2007 vége jelentette, amikor a csapat tagjainak részvételével megalakult a Debreceni Frizbi Sportegyesület, amely küldetésének tekinti az edzések és versenyek szervezésén túl a frizbi népszerűsítését, valamint utánpótlás csapat létrehozását. E célok megvalósulásának első jele néhány hónappal az egyesület alapítását követően már látható volt. Februárban ugyanis a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziummal együttműködve a FreeBees megkezdte a középiskolai tréningek szervezését.
Első sikerek

2008 végétől

Az utánpótlásképzésnek köszönhetően több olyan tehetség is felfedeztünk, akik nem csak a FreeBeesben, hanem később már országos szinten is a legjobbak közé tartoztak. A klub első igazi sikerei is ennek az új generációnak az éretté válásával érkeztek el. A HOTRF-on elért első kupagyőzelem, a Winterleague versenyen szerzett junior ezüstérem és a 2010-es országos bajnoki cím megszerzése jól mutatják a csapat folyamatos fejlődését.
Utánpótlás nevelés

2010 őszétől

Előbb 2010 őszén a Lilla Téri Általános Iskolában, majd 2012-ben a Hatvani István Általános iskolában is elindultak a délutáni frizbis foglalkozások. 2014-ben indítottuk be a Debreceni Diák Ultimate Bajnokságot, és 2015-től kezdve a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködésnek köszönhetően már a hallgatók számára is testnevelés óraként vehető fel az ultimate frizbi.