Frizbi az iskolákban

Egyesületünk iskolai frizbi programjának az az elsődleges célja, hogy a sportág utánpótlás bázisát növeljük. E célt azzal igyekszünk elérni, hogy a debreceni oktatási intézmények testnevelő tanárait arra ösztönözzük, hogy a testnevelés órák anyagába építsék be frizbizést, és az iskolák kezdjenek el saját frizbi csapatokat létrehozni.

A fentiek érdekében egyesületünk rendszeresen látogatja a helyi iskolákat, és rendhagyó testnevelés órákon tart bemutatót a diákoknak és a pedagógusoknak. E bemutatók alkalmával a fiatalokat is bevonjuk a játékba, így testközelből tapasztalhatják meg, hogy a frizbizés nem ördöngösség.

A bemutatókon túl a pedagógusoknak továbbképzéseket szervezünk, és egy olyan oktatói csomagot állítottunk össze, amellyel a testnevelő önállóan is képessé válik arra, hogy tesiórákon és délutáni foglalkozásokon oktassa az ultimate frizbit.

 

Partner iskolák

Jelenleg az alábbi debreceni iskolákban van jelen a frizbi:

 • Ady Endre Gimnázium
 • Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
 • Fazekas Mihály Gimnázium
 • Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma
 • Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma
 • Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma

Oktatói csomag

A testnevelő tanárok számára kidolgozott oktatói csomagunk az alábbiakat foglalja magában:

 • képzés: Azok számára, akik még nem vettek részt frizbivel kapcsolatos pedagógus továbbképzésen, rövid tanfolyamot tartunk a frizbi oktatásmódszertanáról. Az elméleti és gyakorlati képzés mellett a résztvevők nyomtatott oktatói kézikönyvet és gyakorlatgyűjteményt kapnak, illetve közös edzéstartással segítjük az elindulást. A képzés időpontját a jelentkezett pedagógusokkal közösen egyeztetjük.
 • korongok: Az 5 db korongot azok az iskolák is megkapják, amelyek korábban mér igényeltek diszkeket, és most erre a programra is jelentkeznek.
 • verseny: Szeptember végén, október elején szabadtéri versenyzésre nyújtunk lehetőséget, a november-decemberi időszakban pedig terembajnokságot szervezünk. A nevezés ingyenes, és a pályát az egyesületünk biztosítja.
 • honlap: Azoknak a iskoláknak, amelyek igénylik, az iskolai frizbi csapat számára honlapot hozunk létre, a tárhelyet és a könnyen kezelhető szerkesztő felülethez a hozzáférést az egyesületünk biztosítja.
 • ösztöndíj: A jelentkező pedagógust ösztöndíjjal igyekszünk motiválni. Ezt az összeget magánszemélynek nyújtott támogatásként fizetjük ki, tehát nem kell utána adózni, és a fogadásához nincs szükség vállalkozói státuszra sem.

 

Oktatói anyagok

Az alább letölthető dokumentumok az ultimate frizbi alapjainak oktatásához nyújtanak segédletet.

 

Oktató videók

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány oktató videót, melyekben az alapvető ultimate dobásokkal lehet megismerkedni. Elsősorban oktatóknak és kezdő játékosok számára hasznosak az elhangzó információk, ám egyelőre csak angolul elérhetőek az anyagok.